I dag finns det fem olika mobilappar, för smartphones, som Svenska Filminstitutet tagit fram som hjälpmedel att ta del av syntolkad film på bio. I grund och botten skall samtliga innehålla alla filmer som kommit och kommer ut med ljudspår för syntolkning och uppläst textremsa. Smartphone eller smartmobil är ett samlingsnamn för en kombinerad mobiltelefon och handdator. En smarttelefon har ett tangentbord – i de tidigaste modellerna med fysiska knappar, idag ett virtuellt tangentbord simulerat på en pekskärm. Vanligast är Apples iPhone men under senare år har det tillkommit Android-baserade enheter från till exempel Samsung, Nokia, Sony, med flera. Dessa har bidragit till att smartmobilerna i många länder etablerat sig som den vanligaste mobiltelefontypen. Prisbilden dem emellan skiljer också mycket. Idag är smartphones ett stort och viktigt hjälpmedel för många personer med synnedsättning men räknas ändå inte som ett officiellt hjälpmedel, vilket man kan få ekonomiskt bidrag till.
Tekniken bakom apparna för att ta del av syntolkning och uppläst textremsa är densamma. När appen med aktuell film startats, lyssnar mikrofonen efter filmljudet. När den känner igen sig, startas uppspelningen. När så är gjort bör man täcka mikrofonen då det ibland kan återkomma filmmusik eller liknande som gör att appen korrigerar sig och då kanske till en felaktig del av filmen. Ser man en film på en kommersiell TV-kanal förekommer reklam. Då måste man stoppa uppspelningen, vilken annars fortsätter. Efter reklampausen startar man appen som på ca tio sekunder hittar rätt och påbörjar uppspelningen.
För att ta del av syntolkningen krävs en smartphone. Vid olika tillfällen har vi på Syntolkning Nu medverkat vid gemensamma visningar och där kopplat i den inspelade syntolkningen via vår sändare. På så sätt kan även alla de som inte har smartphone lyssna på de inspelade syntolkningarna.
Så här går det till:
Här exempel på hur 4 av apparna presenterar en film med syntolkning och uppläst textremsa. Samtliga bilder är hämtade från AppStore för Iphone medan Biohjälpen enbart går att hämta via GooglePlay. MovieTalk finns för samtliga smartphones. Många av filmerna, alla vi gjort, har en introduktion till filmen som bland annat berättar om medverkande, karaktärer och handling.
(kommer senare)Filmexemplet är filmen Varje gång jag ser dig, var Brasiliens Oscarsbidrag handlar om Leonardo. Han är en tonårskille som varit blind sedan födseln. Leonardo lever tillsammans med sina överbeskyddande föräldrar i Sao Paolo, Brasilien. Sedan barnsben är han bästa kompis med jämngamla Giovana. En dag börjar Gabriel i deras klass och de blir vänner alla tre.
Filmen finns att se streamad på TV och med hjälp av någon app även få syntolkat och uppläst textremsa.
Svenska Filminstitutet skrev för några år sedan en checklista för biobesökaren.
Finns som PDF att läsa.