GUDRUN – KONSTEN ATT VARA MÄNNISKA

Gudrun – Konsten att vara människa

Biopremiär 10 augusti 2018

Distributör Nordic Factory Film & TV

Syntolkningsmanus av Peter Lilliecrona

Uppläsare: Anna Potter

Syntolkningen kommer finnas på mobilappen för bio och senare även TV/streaming.


Dokumentär som följer Gudrun Schyman under åren 2014-2018.
Gudrun Schyman har varit ett namn på hela Sveriges läppar sedan 1993, då hon valdes till partiledare för Vänsterpartiet. Hon har ofta befunnit sig i stormens öga och är idag en ikon för svensk feminism som inte lämnar någon oberörd.
Filmaren Hampus Linder har följt Gudrun Schyman från 2014 till 2018, i vardagen, på home parties från norr till söder, till flyktingläger på Lesbos och i EU-parlamentet, genom riksdagsval och privata samtal med dottern. Filmen ger en inblick i vad som format Gudruns övertygelse. Uppväxten med en alkoholiserad far, studietiden på Socialhögskolan under 68-vågen och arbetet i fredsrörelsen som ledde henne till partiledarposten och till att bli en av de mest inflytelserika personerna i Sverige.
Samtidigt är Schyman mor, dotter, fru och kvinna. Filmen visar utmaningarna i att få ihop de olika rollerna. Spänningarna som uppstår när den privata personen och den offentliga personan möts.

Filmens introduktion läses av Anna Potter

Syntolkning av bilderna på sidan:
Överst en svartvit bild från Simrishamn. Den plöjda åkern försvinner bort i horisonten med några karga buskar som skymtar. Gudrun syns i en blus med stor öppen halsringning, längre armar som är sträckta efter sidorna. Hennes mörka hår, markerade ögonbryn och målade läppar delas av de tunna runda glasögonen.

Till vänster filmaffischen. Svartvit bild av Gudrun i kappa med hög krage. Runda tunna glasögon. Läpparna målade och det mörka håret välkammat. Hon står, skuggad av lövverk framför vad som syns vara en skog. Nedre delen av affischen står det Gudrun i ljusrosa bokstäver samt i mindre vita versaler, Konsten att vara människa. Därunder namnen på flera av dem som medverkat till att filmen blev av.